loader

Rondleiding nieuwe clubhuis ASC

Open Huis #11 Clubhuis ASC

11 oktober 2017

  |  start 16:00 uur

Abtspoelweg, Overveerpolder

Rondleiding in een nieuw cricket clubhuis

Open Huis #11 brengt RAP Leiden naar een zeldzaam exemplaar in Nederland: het clubhuis van een cricket- en voetbalclub. En niet zomaar een club, maar een van de oudste sportverenigingen van Nederland: ASC, in Oegstgeest.

De combinatie van de twee sporten was met de oprichting van ASC in 1892 enigzins logisch, omdat het allebei nieuwe Engelse sporten betrof. Voetbal werd groter dan groot, maar in Nederland bleef cricket altijd een kleine sport, en dus is die combinatie anno nu op zijn minst bijzonder te noemen.

Hoe verhuis je de historie?
Op hun oude terrein, in het centrum van het dorp, gaat gebouwd worden: de club met de rijke historie – in 2017 bestaan ze 125 jaar – verhuisde deze zomer naar een nieuwe locatie. Ook na een en een kwart eeuw is daar nog altijd plek voor beide sporten.

In het nieuwe sportpark komen, naast het clubhuis, vier voetbalvelden (drie wedstrijdvelden en één volwaardig trainingsveld) en twee cricketvelden.

Boerenschuren voor een borrel na ’t sporten
“Het concept van het clubhuis is gebaseerd op eenvoudige volumes zoals die in de polder voorkomen, langgerekte boerenhuizen en eenvoudige boerenschuren. Door een huiselijk element aan dit volume toe te voegen ontstaat het concept voor het clubhuis. Voor de invulling van dit element is gekozen voor een nadrukkelijk aanwezige schoorsteen. In de clubkamer van het clubhuis neemt de schoorsteen een centrale positie in. Buiten manifesteert de schoorsteen zich als baken in het landschap en prikt het door de zichtlijnen.” Zie voor meer informatie ook deze pagina op Architectenweb.

Architect Jean-Paul Corèl van Stol Architecten verzorgt de rondleiding. Deelname is gratis, aanmelden verplicht.

AANMELDEN

Zoveel mogelijk verschillende gebouwen: ga je mee?

Open Huis gastheer Niek Hoogwout (tevens RAP bestuurslid) heeft een missie: zoveel mogelijk verschillende nieuwe of recentelijk vernieuwde gebouwen in de Leidse regio bezoeken. Samen met publiek dat geïnteresseerd is in architectuur natuurlijk –  of het nu gaat om nieuwbouw, renovatie, transformatie, hergebruik, ombouw, groen en/of de openbare ruimte. Dus ga je mee? Deelname is altijd gratis, aanmelden verplicht.

RAP leiden

Deze pagina delen met je vrienden? Graag!