loader

Waterlelie – 1998

Muziektent de Waterlelie / NO-40

De Bond van Nederlandse Architecten organiseerde voor haar leden een wedstrijd voor een muziektent in het park De Leidse Hout. Jury en publiek kozen ‘de Waterlelie’ van architecte Anneke Janson als winnend ontwerp.

Muziek in groene sfeer
Het ontwerp uit 1998 biedt een platform aan muziek en dans. De architect wilde dat haar ontwerp naast het groen en het water een ‘derde sfeer’ zou scheppen. Opvallend is de geknikte dakconstructie, die als een eigentijds, omgekeerd kruisgewelf, naar buiten gekeerd is. De openheid nodigt uit tot luisteren. Vooral op enige afstand, langs de rand van de vijver, klinkt het geluid prachtig.

Inspiratie van Jan Wolkers

Vroeger vonden ook al concerten in de Leidse Hout plaats, zoals te lezen is in ‘De Walgvogel’ van Jan Wolkers. Dit gegeven inspireerde om begin jaren 80 opnieuw met enkele concerten op het grasveld bij het theehuis te beginnen. Toen dit een succes bleek werd het aantal uitvoeringen uitgebreid. De bouw van de muziektent in 1998 gaf daarbij een nieuwe impuls. Tegenwoordig kan men vijftien keer per jaar van een optreden genieten.

Basisgegevens

Naam object: Muziektent Leidse Hout
Bijnamen: De Waterlelie
Opleverjaar: 1998
Gebied/wijk: Houtkwartier / Leiden-Noord
Architect: Anneke Janson

LOCATIE
Adres: Houtlaan 50
Postcode: 2334 CL
Plaats: Leiden

DETAILS
Functie van het gebouw: Muziektent

Deze pagina delen met je vrienden? Graag!