Boekhandel Van Kloeten -1934

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

H. Lamberts

Opdrachtgever:

S.B. van Kloeten

Bouwjaar:
1934
Fotografie:

Erfgoed Leiden / LAFV

Breestraat 52, Leiden, Nederland

De voormalige boekwinkel Van Kloeten op Breestraat 52 is een goed bewaard voorbeeld van de strakke functionalistische stijl van het Nieuwe Bouwen. In het ontwerp zijn ook invloeden uit het werk van de architecten W.M. Dudok en J.W.E. Buijs te bespeuren.

Architect H. Lamberts ontwierp het pand in 1933-34 voor de Leidse boekhandelaar S.B. van Kloeten. De boekhandel zat in de onderste twee bouwlagen. Daarboven bevond zich het woonhuis van de boekhandelaar. Opvallend zijn de grote hoeveelheid glas en de lichttoren aan de rechterzijde van de voorgevel. Door een nieuwe constructiemethode toe te passen werd het ononderbroken gebruik van glas in de gevel mogelijk. Het pand kreeg een skelet van staal met betonnen vloeren. De gevels en wanden hebben hierdoor geen dragende functie meer en kunnen met grote ramen ingevuld worden.

De geelgeglazuurde baksteen is verwerkt met de zogenaamde Dudok-voeg: de horizontale voegen liggen diep in de gevel, terwijl de verticale voegen plat en vol gevoegd zijn. De lichttoren is bedoeld als blikvanger en moest klanten trekken. Het doet denken aan de lantaarn van ‘De Volharding’, een bekend kantoorpand in Den Haag van architect Buijs.

De boekhandel is al lang niet meer in het pand gevestigd. Lange tijd heeft er een reisbureau in gezeten, momenteel is er een uitzendbureau voor studenten. Het pand is een rijksmonument.
Bron: o.a. Erfgoed Leiden

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu