Brede School Andreas – 2014

Genomineerd voor de RAP architectuurprijs 2015

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

KOW Concepts, Design & Development

Opdrachtgever:

Sophia Stichting + Gemeente Teylingen

Bouwjaar:
2014
onbekend

Mauritsstraat 4, Voorhout, Nederland

Het eerste dat opvalt als je vanaf het kunstgrassportveld naar de school kijkt, is een grote glazen kas bovenop het dak van vier leslokalen. Dit is geen klaslokaal, maar een ‘kaslokaal’.

Het is een van de installaties waardoor het ontwerp van bureau KOW de eerste school in Nederland is met ‘0-op-de-meter: ze betalen geen energiekosten meer. De Andreasschool is in 2013 op de bestaande locatie herbouwd en sluit goed aan bij de naoorlogse uitbreidingswijk. De school biedt een combinatie van onderwijs en opvang.

Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen. Centraal in het gebouw ligt de aula met tribunetrap en het speellokaal met een verdiepte vloer. De buitenruimtes zijn met hagen omzoomd. Aan de zuidoost zijde zijn met gebruik van pergola’s ‘buitenlokalen’ geconstrueerd, waar de leerlingen bij mooi weer les kunnen krijgen. Er zijn nog plannen voor een plukbos van fruitbomen.

Niet alleen de kas zorgt voor hergebruik van warmte. Er is een gesloten bronsysteem dat zomers voor verkoeling van de lokalen zorgt. De warmte die uit de ruimten wordt onttrokken, wordt opgeslagen en in de winter benut. Op het dak liggen zonnepanelen. Er worden uitsluitend led lampen en energiezuinige digiborden gebruikt.

De school is in zes maanden tijd gebouwd. Op stalen kolommen en liggers kwamen vloeren van kanaalplaten. De gevelpartijen bestaan uit elementen van hoogwaardig geïsoleerde houtskeletbouw, aluminium kozijnen en een gemetseld buitenblad.

 

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu