The Field
Genomineerd voor de RAP architectuurprijs 2021
Popma ter Steege Architecten
PLNT
2020
Rene de Wit – Architectuurfotografie
Stationsplein 25, Leiden, Nederland
The Field
The Field Leiden is een tijdelijke demontabele duurzame en circulaire eventlocatie die volledig is opgebouwd uit herwonnen materialen afkomstig uit de ‘Duurzaamste Kilometer’ van Leiden, haar omgeving en zelfs België. In een bijzondere, veelal belangeloze, samenwerking en binnen stevige, zelfopgelegde kaders, zijn de kansen en mogelijkheden van circulair bouwen onderzocht en direct toegepast. Alle gebouwen op The Field Leiden zijn demontabel, materialen circulair en veelal geschonken, toepassingen vernieuwend en het proces open en adaptief. Door de inzet en betrokkenheid van het multidisciplinaire team van partners is een waardevolle uitkomst gerealiseerd die de komende jaren een inspirerende plek biedt en een aanjager voor circulair bouwen in Leiden en omgeving.
Circulair Paviljoen
Het Circulair Paviljoen, ontworpen door Popma en Tersteege Architecten, is het paradepaardje en blikvanger. Door de toepassing van circulaire kozijnen en prachtige vliesgevel wordt de bezoeker één met de weeldige natuur op de voormalige Kweektuin van het Singelpark direct langs het spoor. De herwonnen materialen van dit gebouw zijn afkomstig van diverse locaties uit stad en land. Zo is de staalconstructie van het Paviljoen gedoneerd door de Universiteit Leiden uit de duurzame sloop van het ‘Gorlaeus’ gebouw, de kozijnen afkomstig van het Wellant College uit Naarden en de dakconstructie een inventief houten grid, ontwikkelt in samenwerking met IMd Raadgevende Ingenieurs, van oude multiplex platen welke door Beelen Next zijn ‘gemined’ en aangepast op maat in een sociale houtwerkplaats in Amsterdam.
Tiny Offices
Naast het paviljoen is The Field ook ingericht met drie tiny offices in het groen. Deze workshop- en vergaderunits zijn eveneens gebouwd uit herwonnen materialen. Van de inrichting van het 41-ste lustrum van studentenvereniging Minerva tot deurkozijnen uit de kelder van het gesloopte ABN AMRO-gebouw aan de Stationsweg
en van gerecycled katoen-isolatie van Het Warenhuis tot kleedkamers van de tijdelijke sporthal in de Kikkerpolder.
Het totale ensemble vormt een unieke circulaire broedplaats waar samengewerkt gaat worden aan de transitie naar een schone, duurzame en veerkrachtige economie. Resultaat: de stad wordt groener, gezonder en inclusiever. Dé perfecte plek naast Leiden Centraal voor bijeenkomsten en nieuwe ontmoetingen voor de circulaire stad en duurzame omgeving van morgen.