Scholen Broekplein
Genomineerd voor de Rijnlandse Architectuur Prijs 2023
2023
Frencken Scholl Architecten
Broekplein, Leiden, Nederland
Aan het Broekplein te Leiden ontwierp Frencken Scholl Architecten een nieuw gebouw voor twee scholen en een peuterspeelzaal. In het gebouw zijn gehuisvest de Openbare Basisschool Kwintijn , de katholieke basisschool De Tweemaster en peuterspeelzaal Ot en Sien.
Het gebouw is een vervangende nieuwbouw voor de twee scholen die beide al aan het Broekplein gevestigd waren. Voor de nieuwbouw is een deel van de bestaande gebouwen afgebroken. Nu deze gereed is wordt de rest ook afgebroken om plaats te maken voor nieuwe woningen.
Het gebouw is opgebouwd vanuit een bruisend hart: vanuit de hoofdentree komt de bezoeker in een grote ruimte met de centrale keuken: de plek waar men elkaar kan ontmoeten. Direct hieraan liggen de twee aula’s die bij grote feesten en bijeenkomsten aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Vanuit deze ruimte zijn de drie partners elk afzonderlijk te bereiken. De peuterspeelzaal is centraal geplaatst zodat deze een verbinding kan onderhouden met de onderbouwen van beide scholen. Zo wordt een soepele overgang tussen opvang en onderwijs gewaarborgd.
Beide scholen hebben een eigen pedagogische werkwijze: OBS Kwintijn heeft gekzoen voor een opzet van klaslokalen rond een leerplein. Tussen de lokalen en dit plein zijn grote schuifwanden geplaatst. Ook tussen de lokalen onderling zijn schuifdeuren. Door deze wanden en deuren te openen ontstaat de mogelijkheid om één groot leerplein te maken waar instructies en zelfwerkzaamheid elkaar afwisselen. De Tweemaster heeft steeds clusters van drie lokalen rond een verwerkingsruimte, hier wordt meer vanuit de klaslokalen gewerkt en kunnen kinderen de lesstof in de verwerkingsruimte zelfstandig of onder begeleiding verder uitwerken.
Het gebouw is zorgvuldig ingepast in zijn omgeving: we hebben gekozen voor een ingetogen baksteenarchitectuur in twee bouwlagen waarbij we een vrolijke oranje steen met een vriendelijke uitstraling hebben toegepast. Er zijn in de gevels afwisselende metselverbanden gebruikt die, naarmate je dichterbij komt, het gebouw meer detail geven en het meer “aanraakbaar” maken.
De panelen in de gevelkozijnen zijn in een afgewogen kleurenpalet uitgevoerd waardoor de eenheid wordt bewaard maar de twee scholen toch individueel herkenbaar blijven. Aan de pleinzijde hebben we het gebouw voorzien van een pergola die de bezoekers welkom heet en die de overgang van binnen naar buiten soepel begeleidt. aan de achterzijde is een tweede entree gemaakt met een grote buitentrap. Deze sluit aan op de nieuwe woonwijk die hier gebouwd gaat worden op de plek waar voorheen de oude scholen stonden.
Het gebouw en het speelplein eromheen zijn met veel groen ingericht zodat er een aangename, uitdagende en vriendelijke speelomgeving ontstaat.