Sociale NOM huurwoningen
Genomineerd voor de RAP architectuurprijs 2021
STOL Architecten
Woningcorporatie Dunavie
2020
Dirk van Egmond
Prins Bernhardlaan 25, Katwijk aan Zee, Nederland
Aanleiding
De matige bouwkundige staat van de woningen uit 1962 was aanleiding voor onze opdrachtgever, woningcorporatie Dunavie, om twee toekomstmogelijkheden te onderzoeken. Namelijk hergebruik door groot-onderhoud en sloop/nieuwbouw. In samenwerking met de bewonerscommissie zijn beide opties aan de huurders voorgelegd. Meer dan 70% van de bestaande huurders heeft een voorkeur uitgesproken voor de optie van sloop/nieuwbouw.
Opgave
De 25 bestaande woningen zijn onderverdeeld in vijf woonblokken van ieder vijf woningen. De woonblokken maken onderdeel uit van de zogenaamde ‘Stempelwijk’. Binnen deze wijken is bebouwing in regelmatige composities ontworpen, met plattegronden die regelmatig herhaald werden als een ‘stempel’. Het bestemmingsplan is conserverend van karakter, de plangrenzen zijn de bestaande bebouwingscontouren, en geeft een bebouwingsvlak van 6×7,25 meter per woning, maximaal twee lagen hoog. De wens van Dunavie was om de nieuwbouw van de 25 driekamerwoningen binnen het bestemmingsplan vorm te geven. Daarnaast moesten de woningen voldoen aan het Nul Op de Meter [NOM] concept.
Ontwerp
De uniforme architectuur van de woonblokken in de Stempelwijken is als uitgangpunt herhaald in ons plan, de compositie van de gevels is eenvoudig en helder.
De woonblokken in de Bernhardlaan hebben aan de voorzijde een straatniveau dat ca. 1,5 meter hoger ligt dan het niveau aan de achterzijde. Dit niveauverschil is in de woning overbrugd door een ruime inpandige entreehal in split-level. Het zichtbaar maken van de split-level indeling geeft dynamiek aan de compositie van het gevelbeeld. Door binnen de heldere opzet van gevels het accent te verschuiven naar de detaillering hebben we getracht een krachtig gevelbeeld te creëren. De entreepui heeft een diepe negge, waardoor de massa van de buitenschil voelbaar wordt.
Kenmerkend voor de woningen zijn de in het oog springende erkers aan de woonkamer. Deze zijn uitkragend en abstract vormgegeven. De erkers zorgen voor dynamiek in het straatbeeld en geven uiting aan individualiteit van de woning binnen de uniforme vormgeving van de bouwblokken. Kleinschalige kunstuitingen in het metselwerk van de bestaande woonblokken hebben ons geïnspireerd om de huisnummers in het metselwerk uit te vrezen. Een ingreep die tevens bijdraagt aan de individualiteit en herkenbaarheid binnen het uniforme woonblok.
Aan het NOM-concept is invulling gegeven door alle woningen te voorzien van een individuele warmtepomp met gesloten bodemlus, een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning en een grote hoeveelheid zonnepanelen op het platte dak die zorgen voor de benodigde hoeveelheid hernieuwbare energie.