Sportcomplex Ter Specke
Genomineerd voor de Rijnlandse Architectuur Prijs 2023
2022
Spekkelaan 1, Lisse, Nederland
De ambitie van de gemeente Lisse is om een efficiënt gebouw te ontwerpen met een lage CO2 footprint en een eigen identiteit. Een complex dat niet alleen dient als ‘verzamelgebouw’ voor een diversiteit aan gebruikers en verenigingen, maar juist als een toekomstbestendige ontmoetingsplek met maatschappelijke waarde voor Lisse en omstreken.
Het verbinden van gebruikers en bezoekers middels functionele ruimten is het centrale thema bij sportcomplex Ter Specke. De entreehal dient hierbij als hart van het complex. Het is dé plek waar alle disciplines aansluiting vinden, zowel op de begane grond als op de eerste verdieping. De grote, brede trap symboliseert deze verbindende factor; hij biedt ruimte voor verplaatsing van grote groepen mensen en is inzetbaar als binnen-tribune.
Brede raampartijen, zowel aan de binnen- als buitenzijde, versterken het sportieve samenkomen. Vanuit de Business Club is er een 180 graden panoramaview over het hoofdveld van voetbalvereniging FC Lisse en heeft men zicht op de sporthal. Daarnaast zorgt de lichtinval samen met de houten draagconstructie voor een prettige sfeer. De relatie met het (voetbal)spel wordt versterkt door het toepassen van de buiten-tribune.
Door de positie van het gebouw in haar omgeving is het bereikbaar vanuit alle oriëntaties. In het ontwerp is hier rekening mee gehouden door elke gevel met aandacht te ontwerpen. Het pand is voorzien van foto’s van de sporten die worden beoefend binnen de accommodatie, uitgevoerd in Raficlad, een composiet gevelbekleding. Het overhoeks positioneren van de foto’s geeft het complex een alzijdige uitstraling. Om de hoofdentrees te benadrukken zijn deze uitgevoerd in de gele kleur van voetbalvereniging FC Lisse. Het alzijdige uitgangspunt heeft geresulteerd in een transparant en gebruiksvriendelijk gebouw dat voor alle gebruikers evenwichtig is, de ene sport is hierin niet belangrijker dan de andere.
De hoofdopzet van het terrein is integraal meegenomen in het ontwerp van het gebouw. De huidige terreininrichting was verouderd en voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. Daarom hebben we vanuit de openbare weg een veilige zone gemaakt in de vorm van een stenen loper. Deze leidt direct naar de hoofdentree van het gebouw. Op het terrein is een groot aantal parkeerplaatsen voor fietsers en auto’s toegevoegd om de sporters en bezoekers te kunnen ontvangen. Deze integrale aanpak heeft geleid tot een (kosten)efficiënte multifunctionele sportaccommodatie, waar gebruikers en bezoekers worden uitgedaagd en geënthousiasmeerd. Met als resultaat: een sportieve ontmoetingsplek die in het teken staat van hun S.P.O.R.T. DNA. Samen, Plezier, Ontwikkeling, Respect en Trots!