Stadswonen – 2007

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

Mieke Rietveld

Opdrachtgever:

Particulier

Bouwjaar:
2007
Fotografie:

LAFV

Middelstegracht 14-18, Leiden, Nederland

Een opvallend moderne verschijning in de binnenstad vormen de panden aan de Middelstegracht 14, 16 en 18. De woningen zijn tussen het oude pakhuis op 12 en de nietszeggende nieuwbouw op 22 ingepast. Vroeger was hier het achterste deel van drukkerij Karstens aan de Hooigracht. Architectonisch gezien een ‘rotte kies’: één bouwlaag van 11 meter breed tussen panden van 10 en 15 meter hoog.

Op deze plek realiseerde architect Mieke Rietveld in de periode 2005-2007 een eigentijds wooncomplex met drie wooneenheden, waarvan een voor zichzelf. Een woonhuis (nr. 14) met vier woonlagen, een benedenhuis ernaast met drie woonlagen (nr. 16) en een appartement met twee woonlagen (nr. 18).

De architecte keek voor de maatvoering van het complex goed naar de maten van de aangrenzende panden. De terugwijkende opbouw aan de straatkant laat de gevelhoogte mooi aansluiten bij de gevelhoogte van het historische pakhuis op nummer 12. De opbouw van twee bouwlagen hoog sluit eveneens mooi aan bij de hoogte van het pand op nummer 22. Het ritme in de voorgevel is geïnspireerd op dat van het pakhuis. Ook aan de achterzijde vormt het complex een brug tussen de buurpanden van zeer verschillende diepte, zoals goed te zien is vanuit de Kloosterpoort.

Tijdens de Open Monumenten Dagen in 2011 werden met 32% van de stemmen deze woningen verkozen tot ‘Jonge Monumenten’.

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu