Studentenhuisvesting Yours – 2015

Genomineerd voor de RAP architectuurprijs 2017

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

Mecanoo

Opdrachtgever:

VORM Ontwikkeling, Ballast Nedam

Bouwjaar:
2015
Fotografie:

Stephan de Haas / Mecanoo

Leidse Schans, Omegaplantsoen, Leiden, Nederland

Leiden, de oudste studentenstad van Nederland, heeft met de YOURS de meest sociaal duurzame studentencampus van het land gekregen. Het autovrije campuspark vormt de nieuwe spil van het momenteel slecht toegankelijke Lammenschanspark en verbindt de groene Kanaalzone met het ROC plein en stationsgebied Lammenschans. Op het terrein van 4,3 hectare worden 1900 studentenwoningen, 200 starterswoningen, winkels, horecagelegenheden en servicevoorzieningen gerealiseerd. De eerst fase in 2015 gereed gekomen.

Glooiende grasvelden en waterpartijen vormen het hart van de groene campus. De zitranden rond de groenzones en het centrale terras nodigen uit tot ontmoeten en ontspannen. Twee fietspaden doorkruisen het campuspark en haken aan op belangrijke, recreatieve routes rond het Rijn- Schiekanaal en richting het centrum. De bebouwing rond het openbare hart varieert van zes tot zestien lagen. De gevels vallen op door hun verschillen in hoogte, breedte, kleur en materiaalgebruik en zijn een moderne interpretatie van de Leidse grachtengordel. Ze geven de campus een hoogstedelijke maar toch kleinschalige en eigentijdse uitstraling. Dezelfde verscheidenheid komt terug in de woningtypen. Van grote studentenwoningcomplexen die opgedeeld zijn in kleinere telbare eenheden met een eigen entree, tot panden met gemeenschappelijke voorzieningen in de plint en koopwoningen. Studenten kunnen na hun studie doorstromen naar de startersappartementen en koopwoningen en blijven zo voor de stad behouden. Met het oog op toekomstige wensen zijn studentenwoningen ook eenvoudig om te bouwen naar zorg- of starterswoningen.

Leidse stoepen vormen de overgang van de woningen naar de openbare voetpaden en het groen. Deze privéterrassen trekken de woonkamer door naar buiten en vergroten de levendigheid en sociale veiligheid van de campus. Bewoners voelen zich op deze manier meer verantwoordelijk voor het beheer van ‘hun’ publieke ruimte. Achter de appartementen liggen de meer intieme binnenhoven met benedendeks parkeerplekken, die ook als sportvelden te gebruiken zijn.

Bovendeks doen de hoven dienst als ontmoetingspleintjes voor de verschillende woonbuurten. De campus is niet alleen sociaal, maar ook door en door duurzaam. Door het gehele campuspark zijn de oorspronkelijke bomen terug te vinden, die de nieuwe buurt op natuurlijke wijze laten aansluiten op de bestaande omgeving. De compacte gebouwen hebben een efficiënt en laag energieverbruik. De parkeerdekken worden natuurlijk geventileerd. Duurzaam, flexibele woningen en een veilige en aangename leefomgeving met betrokken bewoners; met YOURS is de meest sociaal duurzame studentencampus van Nederland een feit.

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu