Watertoren Bollenstreek
Winnaar publieksprijs van de RAP architectuurprijs 2023
Genomineerd voor de Rijnlandse Architectuur Prijs 2023
Leidsestraat 201, Hillegom
Na bijna 100 jaar heeft de monumentale watertoren in Hillegom een nieuwe bestemming gekregen. De watertoren was al enige tijd niet meer in gebruik. Een nieuwe impuls was nodig om weer van waarde te zijn.
Respect voor de bestaande waarde als robuust landmark en de historie van de watertoren vormde de basis voor het nieuwe ontwerp. Het toevoegen van de menselijke schaal maakt het gebouw rijker en geschikt voor een nieuwe functie zonder dat het zijn oorspronkelijke kracht verliest. De oorspronkelijk 24 meter open ruimte is voorzien van verdiepingen en in de lijn van de oorspronkelijke ramen zijn gevelopeningen gerealiseerd. Door het trappenhuis en de lift binnen het bestaande volume te maken is het beklimmen van de watertoren nog steeds te ervaren. Het volume zelf blijft een krachtig solitair baken dat een aantrekkelijk landmark is voor de Bollenstreek.
In de plint is een nieuw volume toegevoegd waarin kantoorruimte is gehuisvest. Dit kantoorlandschap sluit aan op het landschap en ondersteunt de watertoren. Dit sluit perfect aan bij de gehuisveste organisatie, AW Groep, die ‘down to earth’ opereert in de grond-, weg en waterbouw. In de Watertoren Bollenstreek is ruimte voor werken, vergaderen en lunchen. De watertoren is als groei en broeiplaats breed toegankelijk. De binnentuin fungeert als ontmoetingsplaats en verbindt de watertoren en de kantoorruimte. Er wordt gedeeld gebruik gemaakt van de faciliteiten en de functies versterken elkaar.
En dit alles op een duurzame manier aan de hand van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. Gedurende het ontwerpproces is continu gekeken hoe de SDG’s praktisch kunnen worden toegepast. Daarom hebben vele elementen in en om de watertoren een verhaal. Verhalen met betrekking tot circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit, gezondheid, energietransitie en andere sociale en technische aspecten die bijdragen aan een betere wereld. Zo zijn de uitgezaagde ramen hergebruikt als toegangspad, oude trappen verwerkt in meubilair en is de houten wandbekleding gemaakt van lokaal hout. Al het hemelwater wordt lokaal opgevangen en deels gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. De tuin en het groendak sluiten aan op de bloemrijke bermen van de bollenstreek en bovenop de 43 meter hoge toren is er plek voor een slechtvalk. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarom de Watertoren Bollenstreek een inspiratie en ontmoetingsplek is geworden voor de bloei van duurzame initiatieven.