Dit zijn de winnaars van de 071 Nieuwe Parels prijsvraag

De Rotterdamse achitect Sander Smit (Accu Architecten) heeft met zijn ontwerp ‘Stad Huis’ de eerste prijs gewonnen bij de 071 Nieuwe Parels Ontwerpwedstrijd, georganiseerd door Stichting Archiscienza en RAP Leiden. Smit koos parel #44 (het openbaar toiletgebouw gelegen aan de Kapelstraat naast het Stadhuis – en plaatste daar zijn parel. Het ontwerp is een woonhuis, ‘op schaal van de stad’.

“Het ontwerp van Sander Smit past in de omgeving, met een duidelijke relatie tot het stadhuis, maar het is ook zonder meer een eigenwijs en eigenzinnig gebouw en daardoor een echt pareltje. In een binnenstad die al vol parels staat is het moeilijk nog nieuwe parels toe te voegen. Sander Smit bewijst dat het kan, en dat is knap. ‘Stad Huis’ heeft een eigentijdse uitstraling, kent prachtig materiaalgebruik, heeft een spannende daktuin en de windmolen in de nok is natuurlijk ook een uitstekende vondst.” (Juryvoorzitter Hilde Blank)

Tweede en derde prijs

In totaal deden 63 ontwerpers uit heel Nederland mee aan de prijsvraag. Gezamenlijk dienden zij 93 ontwerpen in. ROORDAENDB greep de tweede prijs met hun ontwerp ‘Parel 39’ voor Herenstraat 11a. Het Leidse bureau Gaaga Architecten won de derde prijs met hun inzending ‘Het Poorthuis’ aan de Morsweg 40 (Parel 16). Download hier de winnende ontwerpen.

Eervolle vermeldingen

Vijf ontwerpen ontvingen van de jury een eervolle vermelding. Naast een bos bloemen krijgen zij ook ‘de belofte’ dat hun ontwerpen zullen worden opgenomen in het nieuwe boekje. De eervolle vermeldingen gingen uit naar: Rutger Kuipers, Piet van Veen, Rick Abelen, Ontwerp Divisie, en de gebroeders Alkaabi.

Vervolg

Het project 071 Nieuwe Parels krijgt een vervolg. In 2019 verschijnt een nieuw boekje, met daarin o.a. het beste van alle inzendingen

 

Fotografie Eelkje Comjon

Sluit Menu