Bedrijfsgebouw Burgy – 1996

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

VVKH – Ronald Knappers

Opdrachtgever:

Bouwbedrijf Burgy

Bouwjaar:
1996
Fotografie:

LAFV – Pierre Luijten

Amphoraweg 1, 2332 ED Leiden, Nederland

Het bedrijfsgebouw voor bouwbedrijf Burgy in Leiden staat op een kruispunt van wegen: een spoorweg, de Rijn en een drukke toegangsweg. De vele verkeersbewegingen rond deze plek hebben in grote lijnen het uiterlijk van het gebouw bepaald. Aan de materiaalkeuze is te zien dat het hier om een ambachtelijk bouwbedrijf gaat.

In 1993 schreef het bouwbedrijf onder tien Leidse architectenbureaus een prijsvraag uit voor een nieuw te bouwen bedrijfspand aan de Amphoraweg. Het winnende ontwerp van Ronald Knappers, VVKH architecten, werd in iets gewijzigde vorm in 1995 uitgevoerd. De architect had zijn ideeën over de vormgeving, de aannemer (en opdrachtgever) over de uitvoering. De intensieve samenwerking tussen deze beide professionals leidde hier tot een bijzonder gebouw met een eigen karakter en uitstraling. Het kwam tegen gemiddelde kosten tot stand.

Belangrijk uitgangspunt was om de opbouw van het gebouw te laten zien. Sommige toepassingen van materialen waren een experiment, zoals het gelijmde metselwerk. Op een ander deel van de gevel is western red cedar aangebracht. In onder andere de werkplaats is een indrukwekkende draagconstructie te zien die is gemaakt van gelamineerd houten draagbalken.

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu