Stationsgebouw De Volharding – 1880

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

onbekend

Opdrachtgever:
onbekend
Bouwjaar:
1880
Fotografie:

LAFV – Tjark van Heuvel

Haven 1-5, 2312 MG Leiden, Nederland

Het gebouw “De Volharding” was een stationsgebouw van de gelijknamige Stoomvaartmaatschappij. In de 19e eeuw was de stoomboot een belangrijk openbaar vervoermiddel.

In 1853 vroeg de Leydsche Schroefstoombootmaatschappij een vergunning aan voor het maken van een aanlegsteiger voor hun lijndiensten. De boten voeren tussen Leiden, Amsterdam en Gouda. Omstreeks 1880 bouwde men het stationsgebouw. Het gebouw is symmetrisch opgebouwd in neorenaissancestijl.

De stoomboten van de Volharding voeren tot 1931. Toen werden trein, tram en auto meer populair om mee te reizen. De tijd van de stoomboten was voorbij.

Na de sluiting heeft het pand meerdere herbestemmingen meegemaakt. De prominente centrale ligging aan de haven zorgde ervoor dat het pand een interessante locatie bleef voor bedrijven. Reeds in 1931 werd het omgebouwd tot een garage met woningen op de verdiepingen. Sinds juni 2013 is het in gebruik als restaurant.

De verbouwingen tot bedrijfsruimte, kantoor en enkele woningen op de verdiepingen zijn een mooi voorbeeld van herbestemming waarbij het oorspronkelijke karakter van het gebouw behouden blijft.

bronnen: “Het spoor van de industriële revolutie in een Hollandse stad.” (STIEL)

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu