Dubbel en Dwars – 2009

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

Berger Barnett Architecten

Opdrachtgever:

Particulier

Bouwjaar:
2009
Fotografie:

Luuk Kramer

Semmelweisstraat 10 - 2316 DK - Leiden

Het ontwerp van dit woonhuis is gebaseerd op het in de ontwerpwedstrijd ‘BOUWMIJ!’ (2004) derde prijs winnende ontwerp ‘Lichtvalhuis’ van Berger Barnett Architecten. Omdat de uiteindelijke opdrachtgevers kozen voor de samenvoeging van twee kavels, is het  oorspronkelijke ontwerp aangepast, zonder daarbij concessies te doen aan het centrale thema licht.

Het huis heeft een unieke, brede gevel, die opgebouwd is uit een bakstenen gevel met ronde ramen en een teruggetrokken glasgevel op de eerste en tweede verdieping. De schermen van geperforeerd aluminium verbinden de twee gevels tot één uniek geheel. Op de begane grond is het aluminium verwerkt in een toegangshek dat doorloopt in een scherm boven op de bakstenen gevel. De aluminium schermen voor de ramen van de eerste en tweede verdieping zijn beweegbaar. Ze doen primair dienst als zonwering en privacybescherming en trakteren de bewoners binnen op een bijzonder spel van licht en schaduw.

Op de begane grond bevindt zich het domein van de kinderen, ook te gebruiken als gastenverblijf. Hier zijn een zitkamer, twee slaapkamers en een badkamer gerealiseerd. Op de eerste verdieping bevinden zich de woonkamer en keuken van het hoofdverblijf, op de tweede verdieping de slaapkamers.  De woonkamer geeft toegang tot een dakterras boven op de begane grondlaag, achter het geperforeerde aluminium scherm. Aan de andere zijde van het huis is een opgetilde tuin aangelegd op de gemeenschappelijke parkeergarage.

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu