Tuin van Noord – 2015

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

Gaaga studio for Architecture

Opdrachtgever:

Stichting De Leidse Uitdaging

Bouwjaar:
2015
Fotografie:

Gaaga studio for Architecture

Joop Vervoornpad 1, Leiden, Nederland

Leiden Noord is een parel rijker. In het Noorderpark staat sinds kort het Theehuis ‘Tuin van Noord’, een ontmoetingsplaats voor bewoners uit de cultureel en sociaal gemêleerde wijk.

Bijna geheel opgetrokken uit hout en met een dak van gras en kruiden voegt het nieuwe paviljoen zich organisch in het parklandschap. Het houten skelet, bekleed met gelamineerde platen van lariks en vurenhout, is in grote onderdelen geprefabriceerd. De plattegrond van het door Gaaga Architecten ontworpen gebouw bestaat uit drie vleugels. Hierin bevinden zich de entree, het buurtmuseum, een spel-o-theek en de keuken. In het middengedeelte, waar de vleugels samenkomen, is het theehuis gevestigd. De grote ramen bieden een ruim uitzicht naar alle kanten van het park, wat het gevoel geeft dat buiten en binnen in elkaar overlopen. Ook het uitkragende dak creëert een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. De doorgaande lijn van de dakrand, die de vorm van het terras rondom het gebouw volgt, verbindt de delen van het gebouw visueel met elkaar. In het ontwerp zijn alle zijden van het vrijstaande bouwwerk even belangrijk. Naast energiezuinigheid speelt duurzaamheid een grote rol. De duurzaam geproduceerde onderdelen zijn demontabel en herbruikbaar. Constructief vernuft, bouwkundige- en sociale openheid en esthetiek komen samen in dit buurttuinhuis.

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu