Gorlaeus Labaratorium – 1971

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

Bruggen, Drexhage, Sterkenburg & Bodon

Opdrachtgever:

Universiteit Leiden

Bouwjaar:
1967
Fotografie:

RAP – Bastiaan Luijk

Einsteinweg 55, Leiden, Nederland

Het ‘Gorlaeus’ biedt onderdak aan de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Het is niet één gebouw, maar het bestaat uit een aantal onderdelen. De blikvanger is de grote schotel met de kenmerkende rode rand. Hierin bevindt zich een megacollegezaal met 700 stoelen. Die lijkt nog het meest op een amfitheater. Het is een van grootste collegezalen van Nederland. Met een flexibele wand kan de ruimte worden opgedeeld voor kleinere groepen. Dat is wel zo handig.
Met een langwerpige aanbouw is de onderwijsschotel verbonden met de hoogbouw. Daar zijn de laboratoria ondergebracht. De hoogbouw is een tien verdiepingen tellende toren die een perfecte kubus vormt (50x50x50 meter). Het gebouw heeft een betonnen binnenskelet en een staalskelet aan de buitenkant. Hierdoor heeft het gebouw een dubbele gevel, die ook als vluchtweg gebruikt kan worden. Het gebouw ziet er vooral heel functioneel uit. Dat functionele sluit mooi aan bij de praktische wetenschappelijke werk in de laboratoria.
De bibliotheek van de faculteit zit in het LMUY-gebouw. Het is vernoemd naar de assen op de bouw- en ontwerptekeningen. Het is een gebouw met twee bouwlagen en glasgevels. Het gebouw heeft vier binnentuinen.

Er zijn plannen alle Gorlaeusgebouwen – met uitzondering van de schotel – te vervangen door nieuwbouw.

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu