Sterflats – 1960

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

H. Postel

Opdrachtgever:

Stichting Leidse Studentenhuisvesting

Bouwjaar:
1960
Fotografie:

LAFV

Klikspaanweg 1-61, Leiden, Nederland

Door het grote gebrek aan studentenkamers ontwikkelde SLS wonen eind jaren 50 het Klikspaancomplex. Het complex ligt in de ‘oksel’ van de Haagweg en de Churchilllaan. Het is een ontwerp van H. Postel, die ook voor Delft, Rotterdam en Tilburg studentenwoningen tekende.

De bekendste flat van het complex is de eerste zogenaamde sterflat van Nederland.

Het gebouw uit 1959 bevat 12 units verdeeld over 4 verdiepingen. Een unit bestaat uit 17 studentenkamers, een eetkamer met balkon, een keuken en een wasruimte met douche en toiletten. Op 28 januari 1960 verrichtte Prins Bernhard de feestelijke opening.

Begin jaren 60 werden drie kleinere, eenvoudiger flats aan het complex toegevoegd.

Het was alleen aan mannelijke studenten toegestaan op het complex te wonen. Zij werden goed in de gaten gehouden, omdat de enige toegangsweg langs de beheerderwoning liep en aan de achterzijde een gracht het terrein afsloot.

De renovatie van 1990 is in architectonisch opzicht mislukt. De aluminium reliëfplaten op de gevel hebben het oorspronkelijke karakter sterk aangetast.

Het Leids eLAN, een regionaal netwerk van jonge architecten, presenteerde in 2012 een aantal visies ter verbetering van het gebied om het Klikspaancomplex.

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu