Kloppend Hart – 2015

Genomineerd voor de RAP architectuurprijs 2017

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

Atelier PRO

Opdrachtgever:

Gemeente Teylingen

Bouwjaar:
2015
Fotografie:

Luuk Kramer

Herenweg 80, Warmond, Nederland

Het Kloppend Hart is een combinatie van het bestaande gerenoveerde sociaal cultureel centrum in Warmond met nieuwbouw voor twee basisscholen, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Het bestaande gebouw is meer open gemaakt en voor de scholen is een nieuw bijzonder bouwdeel toegevoegd.

De locatie maakt deel uit van een groen gebied om Warmond waarin gebouwen losser zijn opgenomen dan in de dorpskern. Atelier PRO sluit hier op aan door het nieuwe deel van het Kloppend Hart een vrije, golvende vorm te geven. De golvende vorm bestaat uit een ‘kralensnoer’ van klaslokalen dat flexibel is. Krimp en groei van de scholen kan eenvoudig opgevangen worden door met de ‘kralen’ (lokalen) schuiven. Die flexibiliteit heeft zich al direct bewezen: oorspronkelijk zouden drie basisscholen het gebouw betrekken; voor opening zijn twee scholen probleemloos samengegaan.

Bestaand en nieuw van het Kloppend Hart worden door een centrale ruimte met elkaar verbonden. Er ontstaat zo tussen oud en nieuw een ruimte, die multifunctioneel gebruikt kan worden; als ontmoetingsruimte, als leerplek, als speelplek, etc.

In het bestaande ontmoetingscentrum zijn de ingrepen beperkt, maar gericht. De smalle foyer is vergroot en de toegankelijkheid en uitstraling van ruimtes is verbeterd. Daarnaast wordt het gebouw zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor dubbelgebruik door de basisscholen. Zo maken de scholen gebruik van de vernieuwde bibliotheek en de klusruimte. En is de jongerensoos geschikt gemaakt als speellokaal voor de kleuters.

Volgens de Gemeente: “Atelier PRO blonk op een paar punten uit. Zij komen met een aansprekend idee om de nieuwbouw in de omgeving op te nemen. Ook de ideeën die worden aangedragen om de infrastructurele uitdagingen op te lossen en de manier waarop het bestaande Trefpunt wordt ingezet op de nieuwbouw spraken erg aan. Ook op het onderwerp duurzaamheid werd door atelier PRO goed gescoord.”

“Het gebouw is op een prachtige manier ingepast op een historische plek, het historisch hart van Warmond. Door de speelse vormen en het goede materiaalgebruik past het uitstekend in de omgeving.” (wethouder Kees van Velzen).

 

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu