Parkeergarage Lammermarkt – 2017

Winnaar RAP architectuurprijs Winnaar van de RAP architectuurprijs 2017

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

JHK Architecten

Opdrachtgever:

Gemeente Leiden

Bouwjaar:
2017
Fotografie:

Ronald Tilleman Photography

Lammermarkt 9, Leiden, Nederland

Onder de Lammermarkt zijn 525 parkeerplaatsen gerealiseerd in een 22 meter diepe parkeergarage. Om dit te realiseren koos de Gemeente Leiden voor een DBM – contractvorm waarbij zowel het ontwerp, de bouw als het onderhoud door één opdrachtnemer worden uitgevoerd.

In samenwerking met de combinatie Dura Vermeer – BESIX heeft JHK Architecten het ontwerp gemaakt voor de parkeergarage onder de Lammermarkt. In het ontwerp komen functionaliteit en bouwwijze op een mooie manier samen. Bouwen in een monumentale binnenstad vraagt namelijk om extra aandacht voor de omgeving. De cilindrische vorm van de garage vormt niet alleen de basis voor een gebruiksvriendelijke parkeergarage, de compactheid van het volume minimaliseert ook de overlast richting de monumentale bebouwing eromheen.

Met een diameter van 60 meter is er ruim 60.000 kubieke meter grond ontgraven. Door de Leidse grachten is een persleiding aangelegd over een lengte van vijf kilometer. De grond is via deze persleiding afgevoerd naar een gronddepot buiten de stad. Dat scheelde zo’n 2500 heen- en terugritten van vrachtwagens door de Leidse binnenstad.

Parkeren in Parkeergarage Lammermarkt is een beleving op zich. De typologie van de ronde parkeergarage maakt dat alle verdiepingen ruimtelijk met elkaar zijn verbonden. Deze ruimtelijkheid vormt de basis voor een sociaal veilige omgeving die prettig en comfortabel aanvoelt. De licht afgewerkte parkeergarage blinkt uit in functionaliteit en comfort. De rou ting is helder, de parkeervakken zijn breed en de trappen en liften worden gemakkelijk gevonden. Er is geen kruisend verkeer en met het eenrichtingsverkeer is de verkeersveiligheid maximaal.

In een spiraal rijdt de automobilist naar beneden en komt daarbij vanzelf een lege parkeerplek tegen. Er is dus geen zoekverkeer. Een tijdlijn op de voetpaden begeleidt de voetganger naar de liften en het trappenhuis. Belangrijke momenten uit de Leidse geschiedenis zijn afgebeeld op de achterwand van de garage. De illustraties van grafisch ontwerper Tom van der Heiden zijn niet alleen prachtig verhalend maar ze dragen ook bij aan de herkenbaarheid en oriëntatie in de garage. In de lifthal worden de kunstwerken nogmaals toegelicht met verwijzingen naar plekken in de hedendaagse stad die bezocht kunnen worden. Een rond paviljoen op de Lammermarkt begeleidt de bezoeker naar buiten, waarbij de stad en molen De Valk verschijnen door een 5 meter hoge gebogen glazen gevel.

Binnenkort zal het entreepaviljoen integraal onderdeel zijn van de vernieuwde Lammermarkt, een evenementenplein en park tegelijkertijd.

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu