Pieter de la Courtgebouw – 1965

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Architect:

Henri Timo Zwiers

Opdrachtgever:

Academisch Ziekenhuis Leiden

Bouwjaar:
1965
Fotografie:

RAP – Bastiaan Luijk

Wassenaarseweg 52, Leiden, Nederland

Vroeger patiënten, nu studenten. Het Pieter de la Courtgebouw werd gebouwd voor het Academisch Ziekenhuis Leiden. Vanaf 1965 was hier de polikliniek Interne Geneeskunde. In de jaren tachtig verhuisde deze afdeling naar het grote AZL-complex. Het grote gebouw werd herbestemd tot faculteitsgebouw voor Sociale Wetenschappen. De achteringang werd hoofdingang voor een betere aansluiting op de stad en het station. In 1989 trokken de bestuurskundigen, politicologen, onderwijskundigen, psychologen en antropologen in het pand.
De oude zorgbestemming is dus deels gebleven, de wetenschap sowieso. De faculteit is gericht op de gehele maatschappij. Het gebouw oogt daarentegen massief en gesloten. De regelmaat van de gevel en de gele hoeken ogen streng. Van binnen is het gebouw echter opvallend licht en ruim rondom het enorme trappenhuis. Het lijkt een geval van ‘ruwe bolster, blanke pit’.

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN!

ga terug

of zoek

  • Gebouwfunctie

  • Bouwstijl

Sluit Menu