loader

in gesprek met de stad

Stadscafé # 3 Tiny Houses

7 september 2016

deur open 19:30 uur  |  start 20:00 uur

Stadhuis (atrium)

RAP leiden

Verslag, blog, artikel en inzendingen Stadscafé 3

Dit artikel verscheen op Architectenweb.

Dit blog werd geschreven door Tiny House Nederland.

Dit verslag werd gemaakt door Sleutelstad.

In de aanloop naar Stadscafé plaatste RAP Leiden een oproep:
Maak één beeld, schets of render van een bestaande bebouwde situatie in Leiden, waar een of meerdere tiny-house(s) op, onder, naast of in zijn geplaatst. Waar is het mogelijk? En hoe ziet dat eruit? 

Bekijk hieronder de inzendingen.

De inzendingen

Tiny Houses (#3)

Het is de woondroom van velen: klein, off the grid, zelfvoorzienend, mooi design en dan het liefst ergens midden in de natuur. Maar de realiteit is vaak anders. De eerste succesvolle projecten in Nederland zijn opgestart en krijgen aandacht. Bij Stadscafé #3 – op woensdag 7 september – verwelkomt RAP Leiden drie bijzondere sprekers, die elk hun eigen unieke kijk op het fenomeen Tiny Houses hebben. Alles te weten komen over Tiny Houses? Dan weet je nu waar je naartoe moet!

Tineke Lupi is stadssociologe en werkzaam bij Platform 31. Ze kan ons alles vertellen over Tiny Houses, o.a. omdat ze onlangs onderzoek deed naar dit fenomeen, vanuit haar eigen expertise. In 2007 promoveerde ze aan de UvA op onderzoek naar de sociale ontwikkeling van de Amsterdamse wijk IJburg.

Gert van Vugt oogst lof en succes met zijn bedrijf Sustainer Homes, dat oude containers converteert tot duurzame, zelfvoorzienende woningen. Hoe klein is klein? Die vraag krijgt hij vaak en hij ontdekt tijdens zijn werk dat veel meer mensen oren hebben naar kleiner wonen. Maar niet iedereen wil tiny.

Jurgen van der Ploeg van Faro Architecten is de derde gast. Faro en de TU Delft startten samen het Tiny Tim (Timber Independent Mobile) project, en daarmee gaat het uitstekend, getuige dit artikel. Het concept leent zich uitstekend als studentenwoning of autarkisch vakantiehuisje.

Live muziek is natuurlijk ook onderdeel van Stadscafé, en wel – wéér – uit Utrecht. Suze Terwisscha heet ze, en ze kan prachtig zingen. Woensdag 7 september treedt ze voor ons op in het Atrium van het Stadhuis in Leiden, vanaf 20.00 uur.

 

De cartoons van Jonathan van Engelenhoven

quote RAP Leiden

"“Tiny Houses krijgen enorm veel belangstelling van mensen die ‘echt duurzaam’ willen wonen. Een ander punt is de verplaatsbaarheid en flexibiliteit. Daardoor is het mogelijk om tijdelijke gebieden te benutten. Tenslotte biedt de zeer lichte constructie de mogelijkheid om zonder veel constructieve aanpassingen bijvoorbeeld een verdieping erop te kunnen plaatsen.” "

Gert van Vugt (Sustainer Homes)

OPROEP - Tiny plek in Leiden?

Ook in Leiden doen de Tiny Houses veel stof opwaaien. De gemeente volgt de trend met belangstelling en vraagt zich tegelijkertijd af: allemaal leuk en aardig, maar waar in de stad zou er plek zijn voor een of meerdere Tiny Houses? RAP Leiden plaatst hierbij een oproep aan alle architecten, ontwerpers, photoshoppers en creatievelingen om antwoord te geven op de vraag: Ja maar waar dan, in Leiden?

OPROEP
Maak één beeld, schets of render van een bestaande bebouwde situatie in Leiden, waar een of meerdere tiny-house(s) op, onder, naast of in zijn geplaatst. Waar is het mogelijk? En hoe ziet dat eruit? 

Stuur voor 1 september je inzending naar contact@rapleiden.nl. Ook bij vragen over deze oproep kun je je richten tot dit mailadres.

RAP leiden

Gasten - Stadscafé # 3 Tiny Houses

RAP leiden

Gert van Vugt

CEO Sustainer Homes

RAP leiden

Mathias Lehner

architect en moderator Stadscafé

RAP leiden

Suze Terwisscha

Singer songwriter

Tiny Houses (#3): Klein maar fijn

In zo’n mooi ontworpen huis in de natuur willen allemaal wel wonen natuurlijk. Romantisch toch (voor een tijdje)? Wat blijkt nu: er zijn meer redenen om klein(er) te gaan wonen dan louter de romantiek. Drie, om precies te zijn:

1. Het is relatief goedkoop. Zonder hoge hypotheek, hoge huren of zware maandlasten leef je natuurlijk ook een stuk prettiger.

2. Je bent onafhankelijk.  Je bent zelfvoorzienend. Je hoeft nog niet gelijk helemaal ‘off the grid’ te gaan wonen, maar je hebt een stuk minder regels, papierwerk en energieleveranciers om rekening mee te houden.

3. Het is duurzaam. Een groot huis vreet energie en kost veel materiaal om te bouwen en te onderhouden.

Bekijk het kennisdossier Tiny Houses dat de redactie van Stadscafé opbouwde in de aanloop naar deze editie en lees nog veel meer over Tiny Houses.

Deze pagina delen met je vrienden? Graag!